Nu ineens… 19 zorggevallen in m'n groep (58)

Kleuterleider (!) Robin werkt nu bijna 25 jaar met kleuters, sinds 6 jaar op een Montessorischool. Hij heeft zich altijd openlijk en verholen verzet tegen allerlei ‘verbeteringen’ die hij moest doorvoeren in zijn kleuterklas.
“Ik was altijd een fel en uitgesproken tegenstander van het te vroeg te cognitief benaderen en meten van kleuters en betrachtte openlijk dan wel verholen verzet tegen elke nieuwe oekaze van buitenaf. Ik had een regel: blijf uit de buurt van mijn kleuters, want als ik één ding geleerd heb, is het wel dat kleuters niet anders kunnen dan zich ontwikkelen en dat ze ook heel goed weten waar ze behoefte aan hebben en aan toe zijn.
Overheden en besturen (de ‘denkers’ achter alle maatregelen die altijd en vooral gericht waren op zogenaamd betere resultaten die gemeten kunnen worden…) stelden mij in al die jaren voor steeds wisselende benaderingen, werkvormen, methodieken en wat al niet. Al deze ‘verbeteringen’ hadden een ding gemeen: Het waren geen verbeteringen en m.i. voor kleuters soms een ronduit vervelende verschraling, dan wel domweg schadelijk.
Uiteindelijk ben je als docent toch heer en meester in je eigen toko, dus ging ik daar naar eigen inzicht mee om. Inspectie niet blij, directie niet blij, kleuters en ouders gelukkig wel.

Nu doe ik sinds zes jaar een Montessori kleuterklas. Bijna alle kleuters gaan rudimentair lezend, rekenend en schrijvend naar groep drie. Dit lijkt op gespannen voet met dit zwartboek, maar dat is het volgens mij niet. Als ik een ding altijd gedaan heb en nog doe, is de kleuters in geleide vrijheid leren hun eigen keuzes te maken, individueel en zonder druk. Wel besteed ik veel terloopse aandacht aan klank en vorm, maar geen letters of cijfers als een kind daar niet om vraagt. Dan, als ze het willen, leren ze het in no time.
Volgens de schoolse definitie van groep 1 en 2, of volgens de gehanteerde leeftijdsgrenzen tussen 4 en 6, zo’n beetje, zijn dat dan nog kleuters. Er zit wat mij betreft nogal wat ruimte tussen ‘moeten letters leren’ en ‘mogen nog geen letters leren’. Wat mij betreft een interessant gebied. Laat de kleuter (en eigenlijk alle opgroeiende kinderen) in hun waarde. Laat ze kind zijn. En iemand die nooit een kleutergroep gedraaid heeft voor langer dan twee jaar, zou de bevoegdheid om te oordelen ontzegd moeten worden. Dat is alsof een chirurg en een slager samen een OK protocol opstellen.

Naschrift: Eergisteren mailde ik jullie met mijn bijdrage, maar vandaag kreeg ik te horen dat we 1’ZIEN’ invoeren omdat de inspectie over een maand komt. Waar ik eerst een door mijzelf zo geroemde kleuterklas had met allemaal kindertjes met wie het goed ging, heb ik nu 19 zorggevallen. De orthopedagogen tuimelen over elkaar heen en voor de adviezen en handelingsplannen mag ik toch minimaal wel een fulltime secretaresse in dienst nemen. Ze zijn volslagen door het lint met hun meten is weten en andere dooddoeners die de kleuter om zeep helpen. Heer, verlos ons van deze idioterie!”

 

1 ZIEN! is een pedagogisch expert‐systeem dat de voorwaarden om tot leren tekomen en het sociaal functioneren van kinderen in kaart brengt. Dat gebeurt zowel op individueel als op groepsniveau. Het is een extra dienst van het leerlingvolgsysteem ParnasSys.
 
elly-06

4 reacties

 • Henry Leenders

  De Kleuterschool had nooit nooit nooit afgeschaft mogen worden!

 • Coen Eggen

  In De slag om Nederland zei Sieneke Goorhuis het luid en duidelijk: toeten van kleuters, dus in groep 1 en 2,is domweg kindermishandeling. Het was al eerder gezegd, en ook daarna heb ik het gelezen, maar het is de bittere waarheid. En het ergste is dan dat het net die kinderen die wat zwakker zijn de prut in duwt, met alle kwalijke gevolgen van dien, zoals het ontstaan van aversie tegen school, dyslexie, en allerlei psychosomatische ellende. Stop deze idioterie, zo is dat.

 • R. Albers

  Tja , heel herkenbaar verhaal en helemaal mee eens!! Wij hebben een leerling volg systeem opgedrongen gekregen, “Kabel” en “Bosos” en “op School”van Harry Janssen. Deze administratie vraagt veel energie en tijd en tevens krijgen de kleuters cito toetsen rekenen en taal, 2x per jaar.
  Al deze observatie systemen reizen als paddestoelen uit de grond, uitgevonden door zakkenvullers, die slim gebruik maken van de z.g. nieuwe eisen en vernieuwingen , die het onderwijs aan onze kinderen zouden moeten verbeteren??
  Zo jammer , dat de kwaliteitscontrole doorgeschoten is ten koste van het werkplezier van de leerkracht en van het serieus nemen van de identiteit van de kleuter?! (28 jaar onderwijservaring met kleuters)

 • GF

  Wat een herkenning wat betreft zien. Een wat verlegen meisje is nu opeens een rood probleemgeval waar je een handelingsplan voor moet maken. Het jongetje wat nog moeite heeft om samen te spelen en zijn handen gebruikt ipv te praten…. maar niet problematisch is, is ook een groot probleem.

  Het is handig, maar niet een betrouwbaar en eerlijk middel.
  Inmiddels wel handig geworden met het invullen. Dus dingen absoluut niet te zwaar laten wegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *