Brief WSK aan besturen studievereningen pabo’s in Nederland
Onderstaande brief heeft de WSK afgelopen week verzonden aan de bij ons bekende besturen van studieverenigingen van pabo’s etc in Nederland.
Geachte bestuursleden,
Op 25 april 2012 is de Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs (WSK) opgericht, omdat we ons grote zorgen maakten over de verschoolsing van het kleuteronderwijs. Onze zorgen worden breed gedeeld, want inmiddels is er met grote meerderheid een Kamermotie aangenomen waarin wij met doel genoemd worden, staan drie van onze wensen in het regeerakkoord[1], worden we betrokken bij de pabo-differentiatie ‘Jong Kind’-‘Ouder Kind’[2] en hebben we meer dan 4.700 leden en dat aantal neemt nog dagelijks toe.
We zouden graag met jullie in gesprek willen over de differentiatie aan de pabo’s tussen ‘Jong Kind’ en ‘Ouder Kind’, die de regering aan het voorbereiden is en waarmee al zes pabo’s aan het experimenteren zijn – en dat zullen er in het komende schooljaar meer zijn.
De kern van ons idee over de differentiatie is[3]:
· Leerkrachten dienen de psychologische ontwikkeling van het kind tot een jaar of 12 jaar in theoretisch en praktisch opzicht grondig te beheersen.
· De gedifferentieerde pabo staat op HBO- en/of universitair niveau en duurt vier jaar.
· Er komt een gemeenschappelijke eerste periode (wat ons betreft één jaar of, indien gewenst, langer of korter) waarin de ontwikkeling van het kind tot 12 jaar centraal staat.
· Na die eerste periode kiest elke student voor de specialisatie JK of OK.
· Een JK/OK-afgestudeerde krijgt ruim de gelegenheid om binnen een kortere tijd ook OK/JK-bevoegd te worden.
We zijn heel benieuwd hoe jullie tegenover elk van deze vijf punten staan en hoe ieder van jullie persoonlijk tegenover JK, OK en JK+OK staat. Het gaat tenslotte om jullie toekomst!
Als jullie positief staan tegenover ons voorstel, vinden we vast een manier om dit in een concreet jasje te gieten. Ook een webinar (vanwege corona) behoort tot onze mogelijkheden maar een coronabestendig contact (gesprek, korte inleiding met gedachtewisseling, discussiebijeenkomst) heeft onze voorkeur.
Als jullie willen, kunnen jullie een van ons bellen/mailen: (EwaldVervaet@wsk-kleuteronderwijs.nl).
Met vriendelijke groeten,
de kerngroep van de WSK
[1] https://www.wsk-
[2] https://www.wsk-
[3] Zie verder onze brief hierover aan de PO-Raad van 18 februari jongstleden; https://www.wsk-