Geen tijd meer voor een kind (21)

Ingrid stopt er na 39 jaar kleuteronderwijs echt mee:

“Wat ben ik het eens met het artikel “Ik stop ermee!” in het AObblad. Ook ik heb net bij mijn werkgever aangegeven dat ik wil stoppen na 39 jaar kleuteronderwijs, met dezelfde en goed verwoorde argumenten in dit artikel. De werkdruk en het gevoel nooit klaar te zijn herken ik bij mijzelf maar ook onder mijn collega’s.

Alles wat vroeger was is zeker niet altijd beter, meegaan met de tijd is een voorwaarde voor goed onderwijs, maar de waardevolle aspecten van het “oude” kleuteronderwijs zijn verdwenen. Er is geen mogelijkheid meer om tijd te nemen voor een kind, alles draait om hogere scores en eindresultaat, niet meer om een kind dat de wereld op zijn manier en eigen tempo gaat ontdekken.”

 

2 reacties

 • Peter

  Ingrid en Hanny.

  “Zien we de kleuter nog?”…..

  Nou ja, jullie zien die kleuter nog heel best, volgens mij. Dus blijf liever.

  De pest is juist dat velen binnen het onderwijs ZICHZELF niet zien en kennen en DUS niet de mens/kleuter voor wie zij verantwoordelijkheid op zich hebben genomen zien.

  Maar goed, datzelfde geldt ook voor b.v. Jeugdzorg, rechters en Raden voor kinder’bescherming’ ..

  Het is in de basis m.i. een angst versus Liefde verhaal. EGO contra Ziel.
  Maar de tijd is aangebroken om dat egoïsche leven vaarwel te zeggen.
  Er is dus een bewustwordingsproces nodig, ook op jullie vakgebied. Of liever, bij de mensen binnen jullie vakgebied. Maar als je als professional comfortabel je vaste baan hebt met dito comfortabele salariëring, dan is daar niet zo snel de noodzaak het anders te doen.
  Jullie zijn al in geestelijke nood gekomen en hebben een bewustzijnsstijging ingezet. Het zou mooi zijn als dit zou worden overgebracht op vakgenoten.

  Ik hoop dat die kracht gevonden wordt en ingezet zal worden.

  Sterkte,

  Een vader van een ontvoerde kleuter.

 • Hanny

  Soms vraag ik mij af waar we mee bezig zijn. Natuurlijk gaan we met de tijd mee: methode schatkist, CITO toetsen, letters en cijfers aanbieden, een heel jaarplan met alle SLO doelen….
  Maar zien we de kleuter nog? Deze periode in een leven is zo belangrijk.
  Hebben we nog tijd voor
  opzegversjes, fantasie, spelen, zand- en watertafel? Het is zo jammer als kleuters te vroeg een schoolkind moeten worden! Inderdaad zijn kleuters al heel handig met de ipad, mobiel en computer. Dat is ook goed.
  Vroeger was ik zo zeker van wat ik de kleuters aanbood: dat was goed! Jammer!
  Ja ik ga mee met de tijd maar ik vergeet de KLOS niet.
  Wat hebben we daar veel geleerd over kleuters!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *