Cito-toets én spelen

Ook ik heb de, de helaas verdwenen, KLOS gedaan, ik werk in de randstad en ik werk met groep 1/2. Ook bij ons op school wordt veel gevraagd van de oudste kleuters in de vorm van de citotoesten RVK,TVK en risico-screening.
Maar, als ik zo de berichten lees over o.a. geen tijd om buiten te spelen, 4 jarige, die moeilijke kleurplaat helemaal in moet kleuren, te weing gym dan denk ik dat er op die scholen echt iets mis is.
Bij ons op school, 3 OB groepen, spelen we elke dag in de  ochtend 1 uur buiten en na de lunch om 12,30 uur spelen zij onder toezicht een half uur buiten, wij hebben dan een 1/2 uur pauze. Als het heel mooi is weer blijven we de hele middag buiten met alle 3 de groepen.
Gymen: 2 maal per week, 1 maal met van te voren klaar gezette toestellen en de tweede keer een spelles met losse materialen of gewoon spelletjes doen, of met muziek. Wij werken ook met de methode Kleuterplein en dat is een methode waar je flexibel mee om moet gaan, anders is het niet te doen.
Bij ieder thema veranderen wij de poppenhoek, zo was die de afgelopen weken veranderd in een winkel.
Vrijdag hebben wij het thema winkelen uit KP afgesloten met een winkelstraat: kleuters achter de kraampjes met de zelf gemaakte fotolijstjes met een leuke foto van hen zelf, dat was de fotowinkel, en bij de bakker konden ouders met nepgeld gekleide en geverfde taartjes met kaarsjes kopen. Bij de schilderwinkel waren door de kleuters mooi geverfde hangertjes te koop.
3 kleuters achter de kassa’s.
Het was genieten om te zien hoe de kleuters opgingen in hun rol van verkoper en kassier.
Wij maken ook meerdere keren per jaar uitstapjes met de kleutergroepen naar de kinderboerderij, het theater, boeken uitzoeken in de bib. Onze gymjuf organiseerd workshops voor de kleuters zoals onlangs een judoles.die ontzettend leuk was, 2 jaar geleden een heuse Jazz groep, die de kleuters van alles vertelde over muziek en Jazz muziek speelde.
Ik steun de werkgoep Kleuteronderwijs via LinkedIn, omdat ik vind dat de eisen, aan met name oudste kleuters, te ver door geslagen is. Maar bij ons op school is gelukkig ook ruimte voor de fantasie van de kleuter en het vrije spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *