Het zwartboek is geland!!!

9 april 2013 gaat bij de Werkgroep en Steungroep Kleuteronderwijs de boeken in als een grandioze dag: het aanbieden van de petitie in de vorm van het Zwartboek aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs Cultuur een Wetenschappen van de Tweede Kamer was een evenement dat ‘in je voering ging zitten’, zoals de uitdrukking dat zo mooi zegt. Natuurlijk, we waren er helemaal klaar voor, met een pak Zwartboeken met bijgevoegd de aanbiedingsbrief die Elly de Wildt had geschreven.

Nadat ze die onder grote belangstelling van schrijvende, fotograferende en filmende pers had overhandigd aan Mevrouw A.Wolbert (PvdA), voorzitter van die commissie, volgden er een hele reeks interviews, plus gesprekken met de aanwezige andere leden van de commissie. Behalve de PvdA waren CDA, D66, SP, GL, SGP, PvdD en VVD aanwezig. Met name dient genoemd te worden Michel Rog (CDA), die een tijd geleden kamervragen heeft gesteld over het kleuteronderwijs in Nederland.
Hij, maar bijvoorbeeld ook Roelof Bisschop van de SGP lieten zich uitvoerig informeren. Met Karin Straus van de VVD had Ewald Vervaet al een oefensessie voor één van de aanstaande kamerdebatten.

‘Het leeft’ is het understatement van het jaar: de tijd is er precies rijp voor om ons standpunt, dat in het zwartboek zo overtuigend van illustraties hoe het niet moet is voorzien, breed uit te dragen. En dan komt zaterdag nog de bijeenkomst in Utrecht, waar opnieuw piketpaaltjes geslagen zullen worden.

Dat het leeft bleek al aan het begin van de dag, toen er via de TV geattendeerd werd op wat er ging komen, terwijl het AD driekwart pagina aan de WSK en het Zwartboek wijdde. Ook de provinciale kranten van het Telegraaf-concern hadden er al een stukje over, net als de gratis krant Spits.
RTL4 had het in het avondjournaal, de NCRV besteedt er woensdag de 10de aandacht aan in een radioprogramma.
De VPRO was er nadrukkelijk om aanvullend materiaal te verzamelen voor een programma in het kader van De Slag om Nederland, dat op vrijdag 3 mei wordt uitgezonden, met een klein voorbehoud dat het de maandag ervoor wordt. Dat wordt een avond om naar uit te kijken.

Al met al liep het kwartier dat normaliter staat voor het aanbieden van een petitie uit tot drie kwartier, waarna de aanbieders zeer tevreden hun weg naar een toast zochten.
De boodschap is meer dan duidelijk overgekomen en opgepikt, de trein loopt en is niet meer te stoppen.

Voor de inhoudelijke kant is hier de aanbiedingsbrief bijgevoegd, plus enkele foto’s van de sessie in de hal van de Tweede Kamer.

Coen Eggen, medeaanbieder

Commentaar bij de foto’s

  • Voor de deur van de Tweede Kamer: vlnr Anja Visser, Lianne Morssink, Leonieke de Wildt, Elly de Wildt, Ewald Vervaet en Erica Ritzema. Nog niet op de foto Gerda Witte en Riet de Jong. Heel belangrijk is ook de rolkoffer met Zwartboeken
  • Elly de Wildt leest de aanbiedingsbrief voor
  • Het Zwartboek annex de petitie is overhandigd aan mevrouw Wolbert, de voorzitter van de Commissie
  • Mevrouw Wolbert geeft een eerste reactie
  • Elly de Wildt in gesprek met Michel Rog
  • Links praat Elly de Wildt met Michel Rog en de onderwijsredacteur van TROUW, in het midden is Ewald Vervaet in een heftig gesprek verwikkeld met Karin Straus, terwijl de VPRO-ploeg het geheel registreert
  • Een tweede beeld van de interviews
  • Ewald Vervaet in zijn discussie met Karin Straus. Op de rug gezien Riet de Jong en Lianne Morssink van de WSK
  • De nazit, met links de op de eerste foto ontbrekende Riet de Jong en Gerda Witte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *