Terug naar het kleuteronderwijs (49)

Na een aantal jaren groep 3, ging Ingrid weer terug naar haar oude vak: het kleuteronderwijs. Ze raakt echter in de war door wat er allemaal MOET op cognitief gebied.
Werken met de methoden belemmert haar om nog vanuit de kleuter zelf te werken. Inmiddels heeft ze zich ziek gemeld met het gevoel de kleuters, ouders en collega’s in de steek te laten. En maandag moet ze naar de ARBOarts……
“Ja, na een aantal jaren groep 3 weer terug bij mijn oude vakgebied,kleuters. Maar nu ‘moet’ ik methoden volgen en verantwoordingen afleggen en groepsplannen maken. Vergeten wordt, dat de spellessen, gymlessen en buitenspelen van groot belang zijn voor de ontwikkeling van kleuters. Vooral als je als juf actief en met plezier meedoet en een uitdagende omgeving creëert.
Zonder al het opgelegde er omheen, voel ik me prima op mijn plek. Ken de ontwikkelingsgebieden, weet wat ik kan aanbieden, heb een goed contact met ouders. Maar ik raak in de war, door wat allemaal MOET op cognitief gebied. Werken met de methoden belemmert mij om nog vanuit de kleuter zelf te werken, in te spelen op de behoefte, de nieuwsgierigheid.”

2 reacties

 • ElsB

  Geweldig iniatief en actie van de werkgroep.Laat de kleuter zichzelf zijn en d.m.v spelen zijn wereld ontdekken en zich ontwikkelen in zijn totaliteit en niet alleen op het cognitieve gebied, laat hem voelen ,ruiken ,klimmen,klauteren, bouwen enz. Sla het kruipen niet over voordat hij/zij gaat leren lopen.
  Pabo’s moeten veel uitgebreider in hun opleiding van de kleuter ingaan.
  Klossers betuig je steun en kom op voor de kleuter, hij / zij kan nog niet voor zichzelf opkomen. Els B

 • Anja

  Beste Ingrid,

  Je bent een van de vele kleuterjuffen die het op die manier niet meer vol houden.
  Wat vreselijk jammer. Ik probeer tot compromissen te komen met mijn directie. Dat lukt vrij aardig en wat ik belangrijk vind is dat er naar me geluisterd wordt en mijn ideeen gerespecteerd worden.
  Ik hoop dat je weer de kracht en moed vindt om terug te gaan naar je kleutergroep want mensen zoals jij zijn daar hard nodig!
  Sterkte,
  Vriendelijke groeten,
  Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *