Na 1,5 jaar kleuteren dus, al naar groep 3? (96)

Kleuterleerkracht Jolanda maakt zich zorgen over de zogenaamde ‘herfstkinderen’.

‘’Ergens is er ooit bedacht dat we een 1 januari grens hanteren bij kleuters. Dus als een kleuter op 7 dec. 4 jaar wordt komt hij/zij op school. Dan zit het kind tot de zomervakantie in groep 1( bv tot juni). Dan heeft het kind ongeveer 6 maanden groep 1 gedaan. Na de zomervakantie start het kind meteen al in groep 2 omdat hij/zij voor 1 januari jarig is. De CPS toetsen die wij op school afnemen starten al in oktober met 4 toetsen. Analyse, synthese, letterkennis en woordenschat. Het kind van 7 december is dan dus nog maar 4 jaar als de toetsen worden afgenomen. Dit kan niet goed zijn en voelt ook niet goed. De kinderen zijn er meestal nog niet aan toe en scoren dus C,D,E en dat is onvoldoende. In april moet het dan weer gedaan worden omdat ze te laag scoren. Het groep 1 kind heeft zich nog niet goed ontwikkeld om dit al te kunnen (uitzonderingen daar
gelaten). Het heeft bovendien nog maar een half jaar groep 1  gedaan! En dan een jaar groep 2 en dan naar groep 3. Na 1,5 jaar kleuteren dus. Maar in groep 4,5 of 7,8 doe je toch ook niet in 1,5 jaar? Waarom sla je bij kleuters dan een hele tijd over? Deze kinderen doen vaak een kleuterverlenging of gaan toch naar groep 3 en krijgen eerder problemen. Ben je op 2 januari jarig dan zit je echt een jaar langer op school.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *