Ontwikkeling kleuters: vooral ruimte geven

In het najaar van 2013 haalde de Tweede Kamer een streep door de verplichte kleutertoets. De praktijk reageerde opgelucht. Wie met jonge kinderen werkt, weet dat kleuters vooral ontwikkelruimte nodig hebben.

“Vreselijk om kinderen op die leeftijd op die manier te toetsen”, vindt Irene Blom, directeur van de Koos Meindertsschool. Blom is ‘nog een echte klosser’, een kleuterleidster die de inmiddels afgeschafte driejarige opleiding volgde aan Kleuter Leidster Opleiding School. “Gelukkig is die verplichting eraf. Hier op school hebben we een heel uitgebreid kleuterobservatiesysteem ingevoerd. Dit gebruiken we om de overgang naar het volgende leerjaar goed te laten verlopen voor het kind. De komende periode zullen we zo ook de overgangen van de andere leerjaren gaan afstemmen.”

lees hier het hele artikel…

 

Klik hier voor meer informatie over de workshops bij de Lucas Academie.
Lees hier meer over Samenwerkingsschool Balans.
Bezoek hier de website van de Koos Meindertsschool.
De Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs vind je hier.

Tekst Michel Schreuder/Annemarie Breeve
Fotografie Lou Wolfs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *