ABC-WSK: Ontwikkelingforcerend spel

‘Spel’, waarin de leerkracht het kind naar een ontwikkelingsdoel tracht te brengen, dat bóven zijn huidige ontwikkelingsdomein ligt; zie ‘ontwikkelingsdomein’ en ‘zone van de naaste ontwikkeling’.

Een voorbeeld is een kleuter die vrij taartenbakkertje aan het spelen is. Indien daaruit een wisselwerking met de leerkracht ontstaat, waarin de kleuter een bestelling van de leerkracht als ‘mokkataart voor juf’ van haar moet naschrijven, is zijn vrije spel ontwikkelingforcerend spel geworden omdat een (na)schrijfopdracht niet op het niveau van de kleuter staat maar op dat van het jonge schoolkind; (zie ‘omkeerbaarheid’ en ‘jonge schoolkind’).

abc-wsk-01

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *