‘Spelende kleuters leren meer.’

Door ‘ouderwets’ winkeltje te speten leren kleuters veel beter taal en rekenen dan met stampen van cijfers en letters. Dat is de stellige overtuiging van de juffen van de Sint Maartensschool. Zij hebben de kleuterhat daarom omgeto-verd tot supermarkt.

door Julia Broos

„Twee pakken melk, een bakje boter en drie broden, nou dat is dan… ehhh…vijf euro?” Een 4-jarige caissière bestudeert de boodschappen op de loopband, terwijl haar 5-jarige klant zijn portemonnee vol nepgeld opentrekt.

Dit schattige tafereeltje speelt zich sinds kort dagelijks af in de hal van de Sint Maartensschool in Voorburg. Met hulp van ouders en winkels in de omgeving is er een supermarktje gecreëerd, dat het niveau van de gemiddelde speelhoek ver overstijgt. Er staan pakken cornflakes, yoghurt, flessen wasmiddelen, doosjes met eieren en er liggen diverse groenten in het schap. Alles op ware grootte. De banners met aanbiedingen maken het plaatje af.

De kinderen hebben de grootste lol, maar achter al die gezelligheid – schuilt een serieuze filosofie. „Kleuters móeten tegenwoordig veel te veel,” zegt Silvia Hooghiemstra. Zij bedacht het supermarktproject samen met de andere kleuterjuffen. „Toen ik ruim dertig jaar geleden begon voor de klas, konden 4- en 5-jarigen nog lekker urenlang spelen in de poppenhoek Nu moeten zij op de meeste scholen letters en cijfers stampen en moeilijke werkjes maken.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat dit totaal geen zin heeft. Het kleuterbrein is helemaal nog niet toe aan tweedimensionaal denken. Deze jonge kinderen leren door te doen, dingen te zien, te voelen, te ervaren. Dan blijft informatie veel beter hangen. Hooghiemstra vindt dat het kleuteronderwijs in Nederland is doorgeslagen.

We zijn verkeerd bezig in Nederland, we doen deze kinderen te kort —Silvia Hooghiemstra (kleuterjuf)

2Klik hier voor het bestand in pdf formaat 2016-03-09 wsk spelen kleuters leren meer

377 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *