Steun jij de doelstellingen van de Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs? Bekijk hier onze doelstellingen en word lid!

Archief

Doosjes met Fröbels speelgaven

Soms komt een verrassing uit een onverwachte hoek.
Zo werd ik op een dag gebeld door een vriend, die mij wilde attenderen op een bijzondere vondst. Hij was namelijk in een van de kringloopwinkels op iets gestuit waarvan hij dacht dat ik daar wel belangstelling voor zou hebben. Zijn aandacht werd namelijk getrokken naar een vijftal houten doosjes van verschillend formaat, die in een vitrine stonden..

Deze bleken de ‘leer- en speelmiddelen naar de methode van Fröbel’ te bevatten uitgegeven door Marie de Bock-Hardenberg en W. Haanstra, in Leiden en behorend bij de Methode Leidsche Kweekschool.

De pedagoog Friedrich Fröbel (1782-1852) meende dat kinderen al spelend tot leren konden worden gebracht, daarvoor ontwikkelde hij een methode en bijbehorend materiaal, dat in de juiste volgorde aangeboden, de kinderen stap voor stap verder in hun ontwikkeling zou brengen.

Het materiaal bestond onder meer uit gekleurde wollen bollen, een houten bol, vlechtmatjes én bouwdoosjes, dus. Wijbrandus Haanstra (1841-1925), directeur van de Leidse kweekschool, leerde zijn toekomstige leidsters hoe zij de methode van Fröbel en het materiaal zodanig konden toepassen in de klas dat de leerlingen tot volle ontplooiing konden komen. Samen met Maria de Bock-Hardenberg ontwierp hij bouwdoosjes die verschillende vormen bouwblokjes bevatten.

De doosjes moesten precies volgens voorschrift ingepakt worden, omdat ze anders niet pasten. Met Maria publiceerde hij verschillende handleidingen met de uitwerking voor de Fröbelmethodiek en ontwikkelingstrappen voor het onderwijs.

En deze unieke doosjes, waarmee Haanstra en De Bock op de Parijse Wereldtentoonstelling 1889-1900 een gouden medaille wonnen, staan nu dankzij de gouden tip van een vriend te pronken in mijn werkkamer.

Maartje Hazenoot

TKlik hier voor de publicatie uit Tijdschrift voor Orthopedagogiek TVO10 Maartje

Related posts
Archief

WSK Symposium 2024

Archief

Wachtwoord ledensite WSK vergeten?

Archief

Aanmelden als steunlid WSK-kleuteronderwijs

Archief

Herstellen van een goede opleiding voor het onderwijs aan kleuters (3)

Klik HIER en word (steun-)lid van de WSK en
blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

 

7 Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *