Dit moeten kleuters al in groep 1/2 kennen/kunnen … (14)

Ook op een openbare school aan een Amsterdamse gracht beginnen kleuterjuffen zich af te vragen of we op de goede weg zijn met het onderwijs aan jonge kinderen.

Kleuterjuf Pamela doet verslag van een bouwvergadering met kleuterjuffen en de juffen van groep 3:
“Toevallig was er vorige week een bouwvergadering met de kleuterjuffen en de juffen van groep 3 samen. Dit om te evalueren hoe het met de leerlingen gaat die overgegaan zijn van groep 2 naar groep 3. Eén van de juffen van groep 3 sprak uit wat door haar collega’s in de groepen 3 ook ervaren wordt: het lijkt wel of de kinderen ieder jaar jonger worden en ze steeds minder zelfstandig kunnen werken.
Ook stelde een kleuterjuf de vraag of men in groep 3 nu kon merken dat we zo structureel met taal en rekenen bezig zijn met de kleuters.
Het antwoord was dat het fijn was dat de kinderen alle letters beheersen, maar dat dit geen extra voorsprong gaf en dat men het idee had dat de inspanning van ons niet evenredig was met het resultaat in groep 3.

Ik vertelde over de inhoud van het artikel in Ode (interview met Elly de Wildt-Dienske nov/dec) en men herkende zich hier heel erg in. Maar ja, werd er gezegd, we zitten aan de toetsen vast……… Even een schets wat kleuters nu al moet beheersen. In november moeten ze al 8 letters kennen, die worden samen met de analyse en synthese toets in november afgenomen. Aan het eind van het jaar moet de kleuters alle letters kennen die worden ook weer getoetst plus analyse en synthese deel 2. Dan in januari volgt de CITO rekenen, die vorig jaar vernieuwd is, ze moeten nu bussommen en splitsingen beheersen en de getallenlijn tot en met 20. Omdat alles wetenschappelijk onderlegd moet zijn voordat men naar je wil luisteren, ben ik benieuwd of er cijfers bestaan.”

11 reacties

 • luce

  Lees: “Peuters en kleuters zijn geen leerlingen” door Prof. Dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer.

  • Larissa Bosman - educational scientist

   Leren ze dan niet? Peuters en kleuters zijn leerlingen die spelenderwijs de wereld ontdekken en leren van hun observaties en spel.

 • sharon maaskant

  de kinderen lijken steeds jonger in groep 3 omdat ze de basis missen.
  de wortels. Ze kunnen niet op 1 been staan., hinkelen, knippen, scheuren,.steppen, klimmen fantasiespel spelen enz maar moeten wel letters leren en tot 18 uur op de bso zitten als ze 4 of 5 zijn.
  Dan gaat het wrikken en die jaren kun je niet meer overdoen.
  Waarom die haast!
  Arme kinderen

 • Pido

  De cito voor kleuters is afgeschaft!.

  • admin

   De CITO voor kleuters is pas vanaf 2021 niet meer toegestaan. Helaas bereiken ons nog steeds berichten dat kleuters de CITO toets moeten maken.

 • Gerry officier

  De hersenen van kleuters hebben behoefte aan spelen met zand water klei verf en experimenteren met wat ze aangeboden krijgen. Voelen, ruiken, steppen alles wat ze op deze manier ervaren isde basis voor hun verdere ontwikkeling. Spelen is leren

 • Rietje

  Wie bepaalt dat de kleuters dit moeten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *