Zwartboek – Verhaal 5

Maria wil zich als oud KLOS-er inzetten om het tij te keren. De kleuters en de juffen zouden er gelukkiger door worden!

“De laatste jaren zie ik in mijn baan als kleuterjuf, de kindgerichte aanpak langzaam aan verdwijnen. Vertrouwen dat het goed komt met een kind is aan het veranderen.

Angst

De angst regeert. De angst dat een kind misschien in zijn latere schoolloopbaan dyslectisch zal worden of andere leerproblemen zal krijgen. Daarvoor moeten we nu toetsen, zelfs met een stopwatch in de hand. Dan kan er bij voorbaat al een rugzak aangevraagd worden. Uitgaan van gevoelige fases daar heeft tegenwoordig ook niemand meer van gehoord. Van bovenaf worden er zo veel eisen gesteld aan ons. Je bent een roepende in de woestijn. Ik zou erg graag in contact komen met scholen waar het wel anders kan.”

 

7 reacties

  • Anne Mulder

    Ik ben een jong-ervaren kleuterleidster van 35 en het vooral en enorm eens met allen hier. Wij werken ontwikkelingsgericht en kinderen krijgen bij ons volop de kans om te spelen. Maar waar ik tegenaan loop is een groot gebrek aan kennis van de ontwikkeling van jonge kinderen, waardoor ik wel graag teruggrijp op een BOSOS of iets wat houvast biedt. Maar tegelijk staat het me ook zo ontzettend tegen.
    Hebben jullie tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *