KLOS, daar pluk ik nog elke dag de vruchten van (34)

De kleuter in Nederland verdient absoluut beter! José werkt ruim 30 jaar met kleuters en heeft 3 + 1 jaar hoofdakte gestudeerd op de KLOS. Ze ziet om zich heen steeds meer mensen voor de kleutergroep komen die daar echt niets van snappen en vindt dat de PABO hierin een grote rol speelt. Haar angst is dat er over 10 jaar niets meer van het echte kleuteronderwijs over is en de kleuter een klein leerbeertje moet worden:

“Mensen die afgestudeerd zijn voor bovenbouw, staan gewoon voor een kleutergroep omdat ze dan in ieder geval werk hebben! En wat ze op de PABO leren is sowieso veel te weinig over kleuters en hun ontwikkeling. Veel wat ze doen komt van internet en voorgekauwde lesjes en werkjes, zonder enige creativiteit van het kind en de juf zelf. Letters stempelen…………..ook al zoiets onzinnigs……. aan de lopende band. Een kind in de kleuterfase is een mensje apart, een bijzondere levensfase, dat ook speciaal begeleid moet worden. En dat heb ik geleerd op de KLOS. Wat een waardevolle opleiding heb ik gehad, daar pluk ik nog elke dag de vruchten van. Natuurlijk ga je met de tijd mee, en sta je onder druk van die inspectie, maar ook weet ik de vele goede dingen te behouden.

Dus ik hoop, en dat is al vele malen ter sprake geweest in allerlei bladen en bonden, dat de kleuteropleiding weer terugkomt, zodat het inzicht van de jonge leerkracht van straks weer beter aansluit bij kleuters.”

3 reacties

  • Inge

    Een bericht waar ik volledig achter sta. Start weer met een opleiding voor kleuterleiders. Een kind van 4 tot 6 heeft een hele andere benadering nodig dan een ouder kind. Geen wonder dat kinderen problemen hebben in hun ontwikkeling. Ze leren niet meer spelen en ontdekken.

  • Marleen

    Het is te hopen dat dit werkelijk gaat gebeuren. Een opleiding tot inzicht in de kleuter. Het is ook te hopen dat oud- kleuterleidsters met hun ervaring hier een belangrijke bijdragen aan kunnen leveren. En het spel als de belangrijkste ontwikkelingsvoorwaarde en – vermogen weer ten volle ingezet wordt. Daar ligt het talent en de autonomie van het opgroeiende kind.

  • Henny Kroes-Botter

    Volkomen met je eens, José. Ben nu 7 jaar met pensioen, na 45 jaar met kleuters re hebben gespeeld/ gewerkt. Fantastische periode, maar soms ook frustrerend omdat inspectie,ministerie en sommige directeuren de kleuter niet meer als kleuter zien, maar zoals jij zegt: een leerbeertje. De PABO moet ook de hand in eigen boezem steken, want het kleuteronderwijs is helemaal ondergesneeuwd in het aanleren van letters, cijfers enz. Door en doodzonde. Groetjes van een overbezorgde oud-kleuterjuf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *