Al in de Middeleeuwen blijkt een kleuter nog geen schoolkind te zijn!

In deze kinderboekenweek met het thema ‘En toen…’ werken wij op school met het thema Ridders en Jonkvrouwen. Nu concludeer ik dat 1500-500 jaar geleden kinderen pas als page mochten starten als hun kleutertijd voorbij was. Lees je even mee?

In het Handboek voor Ridders lees ik “Een ridder in de dop moet beginnen met trainen als hij 6 à 7 jaar is.”
In Vandaag ben ik een ridder staat: “Vroeger werd je page als je ongeveer acht jaar was. Op je veertiende mocht je schildknaap worden.”

Met ongeveer 7 jaar konden ze zich waarschijnlijk redelijk aan een opdracht houden. En begrepen ze het verschil tussen spel en het echte leven al wat beter. Hieruit blijkt eigenlijk dat ook toen al het kind, om te kunnen beginnen met de training voor ridder, eerst een jong schoolkind moest zijn.

Niets nieuws onder de zon, zou je denken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *