Om de Tweede Kamer ertoe te bewegen om naar de praktijk te luisteren in plaats van naar de theorie lanceren wij: DE VRAAG VAN DE WEEK.
Indien de vraag jou persoonlijk raakt, reageer dan kort met een eigen ervaring. De WSK zorgt er vervolgens voor dat jullie ervaringen (anoniem) bij de Tweede Kamer terecht komen.
Vraag van deze week:
Kleuterleidsters ondervinden druk van directies, besturen of ouders, om kleuters die nog niet rijp zijn voor groep drie, tóch door te laten gaan.
* Heb jij daarvan één of meer praktijkvoorbeelden?
Stuur ons een korte beschrijving. Reageer onder dit bericht of stuur een mailtje naar kerngroep@wsk-kleuteronderwijs.nl
Na de gesprekken met ouders van enkele leerlingen blijkt alsnog dat ik helemaal alleen sta. Want hoe goed ik ook mijn advies onderbouw, hoe vriendelijk de gesprekken ook verlopen, IB stemt in met de wens van de ouders (die dan een extra gesprek met IB hebben). De wens is vaak: mee naar 3, vanwege vriendjes.
Ik geef ze wel gelijk eigenlijk, die ouders. Jammer dat collega’s net doen of je toch altijd verplicht gelijk de echte lees-, reken- en schrijfles moet volgen in groep 3.
Het zou zo fijn zijn als gr 3 zich wat meer aan 2 aanpaste qua inhouden. En dat er geduld zou zijn zodat kinderen die eerst nog niet lezen wel naar 3 mogen en daar in januari of nog later aan kunnen beginnen.
“Daar kan iedere school toch zelf voor kiezen?” zult u zeggen.
Natuurlijk. Maar welke methode leeft dit uit? Een school kiest een methode en volgt die, klaar is kees. Als een kindje er nog niet aan toe is (in kleuterjufogen, de overige collega’s spreken niet over rijpheid), doe je de lessen gewoon iets langzamer. Gewoon allemaal nadoen, samendoen en dan… dan kun je het alleen. Ha ha, welnee, dat is memory. Daar zijn kleuters heel goed in.
Na een open (en wat mij betreft afgerond) gesprek delen de ouders per mail een dag of wat later mee dat ze hun kind ‘het voordeel van de twijfel’ geven, dat het verder gaat in groep 3.
Hoe jammer dat dit kind dan toch geleid aan lezen, rekenen én schrijven moet beginnen terwijl we allemaal zien dat dit werk verplicht, in het klein, op papier, aan een tafeltje, nu nog een veel te hoge eis is.
Liever 2x groep 3, zeggen ze.
Ik heb een suggestie…
Op LinkedIn heb ik naar dezelfde post gezocht maar daar staat deze niet. Ik volg daar regelmatig discussies.
Facebook is voor mij minder serieus als LinkedIn.
Dus misschien voor beide platforms kiezen om deze belangrijke boodschap onder de aandacht te brengen.
Met vriendelijke groet,
T
Delen op andere social media, in andere (Facebook-)groepen/pagina’s mag natuurlijk altijd!
Samen zorgen we ervoor dat deze belangrijke informatie bij alle belanghebbenden/belangstellenden terecht komt!
Inderdaad. Bij ons gaan kinderen automatisch door naar 2 en soms al met 5,5 of zelfs nog eerder naar 3. Kinderen zijn er echt nog niet klaar maar ze laten liever 2 keer groep 3 doen dan langer kleuteren. Maart wordt als richtdatum gebruikt maar niet echt strijden om kinderen in groep 1 te houden.