‘Goede kinderopvang stimuleert vooral minder meetbare vaardigheden’

‘Wat dit artikel voor kinderopvang stelt, geldt volgens de WSK voor het onderwijs aan het jonge kind op de basisschool

Mocht kinderopvang daadwerkelijk bijna-gratis worden en mocht de overheid dus meer gaan investeren in de opvang, dan zal de druk toenemen om ‘het rendement’ daarvan te meten. Dat gebeurt vaak door pre-academische vaardigheden te meten. Maar is dat wel zo verstandig? Dat vraagt onderzoeksjournalist Mark Mieras zich af, die hierover een wetenschappelijk artikel schreef.

Het artikel is gebaseerd op onderzoek gefinancierd door de Brancheorganisatie Kinderopvang. In het artikel op ESB.nu legt Mieras uit dat inzetten op pre-academische vaardigheden ten koste kan gaan van meta-cognitieve vaardigheden: minder meetbare vaardigheden, maar die juist belangrijk zijn voor ‘levenssucces’. Mieras pleit ervoor om de autonomie en het vakmanschap van kinderopvangprofessionals te bevorderen in plaats van te sturen via directe controle.

lees verder …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *