Kleutertoets in – De Slag om Nederland – van de VPRO

Maandag 29 april 20.25 uur: Nederland 2 (VPRO): ‘Kleutertoets’

Dit is de begeleidende tekst van de VPRO:
In de maatschappij van vandaag de dag moet je presteren. Scoor je onder de maat, dan tel je niet mee. En daarom kunnen we niet vroeg genoeg beginnen met scholing. In groep 1 en 2 al bijvoorbeeld. In steeds meer kleuterklassen moeten kinderen hun speeltijd inleveren om taal en rekenen te leren. Uren in de bankjes. Blokken voor de kleutertoetsen van Cito. Al vanaf vier jaar oud. Alles om maar te voldoen aan de norm. Een ontwikkeling die onderwijzers, pedagogen en psychologen grote zorgen baart. Moeten we onze kleuters wel opzadelen met onze prestatiedrang?

De Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs (WSK) heeft een grote bijdrage aan ‘Kleutertoets’ geleverd, zowel in de voorbereiding (telefoongesprekken) als in de opnames (tijdens en rond de aanbieding van een zwartboek aan de Tweede Kamer op 9 april).

Help de WSK het spook van het huidige officiële onderwijsbeleid te keren. Samen moeten en zullen we het tij keren. Sluit je daarom aan bij de WSK!
Informatie en opgave (allebei gratis): Martin Rijntjes <kleuteronderwijs@hotmail.nl>.

 

 

Een reactie

  • Laat een kind toch alsjeblieft nog een tijdje kind zijn! Het heeft nog genoeg tijd in zijn leven om te moeten presteren. Knippen en plakken zijn ook erg belangrijk, anders kan het kind niets eens meer een schaar hanteren, om iets recht uit te knippen, of een bootje vouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *