Een kind moet bouwen en dingen omgooien (88)

Carrie is oud lerares Nederlands en heeft een oud én een nieuw verhaal met betrekking tot kleuters en bewegen.

“Toen ik zo’n 30 jaar geleden in de avonduren studeerde, heb ik een interview met prof. Wilhelmina Bladergroen uitgeknipt dat me aansprak. Ik citeer: ‘Een kind moet bouwen en dingen omgooien, die moet leren bewegen en afstand schatten, ruimte hebben, met water knoeien.’ Bladergroen haar ideeën vonden geen weerklank.

Maar ik heb ook nog een nieuw/eigentijds argument: het 4 ‐jarige dochtertje van mijn dochter is al vanaf haar geboorte aan de ‘dikke’ kant (volgens het consultatiebureau). Mijn dochter volgt zoveel mogelijk alle aanwijzingen om het gewicht van haar kind op het juiste peil te houden. Sinds september zit kleindochter in groep 1 en tot schrik van mijn dochter komt zij weer aan. Oorzaak: te weinig beweging overdag! Voorheen ging zij twee dagen naar de crèche en was zij verder thuis; met alle dagen zo veel mogelijk buitenspelen.
Nu leidt de 4‐jarige een voornamelijk zittend bestaan. Je vraagt je af, wie dat bedacht heeft en waarom.”

portrait

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *