Ook op de radio: "Stop de toetsterreur!"

Basisscholen zouden moeten stoppen met het afnemen van toetsen voor kinderen onder de 7 jaar. Dat vindt oud-voorzitter van het CNV-Onderwijs en tegenwoordig Kamerlid voor het CDA Michel Rog. Hij heeft denk ik volstrekt gelijk. Een kleuter ontwikkelt zich, in zowel sociaal als leerkundig opzicht, iedere dag. Spelenderwijs, zoals dat hoort. Met vallen en opstaan. Dat gedrag is dus heel grillig. Als ouder weet je daar alles van. Een toets is meestal een dagopname en daarom bij voorbaat al niet geschikt om toe te passen op heel jonge kinderen. Daarbij: wat kún je meten bij een kleuter? Psychologen beogen dat deze testen nauwelijks van enige waarde zijn. Maar ja het is een typisch speeltje van de politiek: overal zo vroeg mogelijk bij willen zijn om ongewenst gedrag op tijd bij te kunnen sturen. Het idee van de maakbare samenleving. Helaas werken kleuters daar niet aan mee. Stop daarom met de toetsterreur onder de 7!

Klik hier voor de radiouitzending

“toetsterreur” begint na 4 min. 25 sec.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *