Erica Ritzema over KLOS-kennis, Montessori en directe instructie

Voor zijn documentaire ‘Het kind en het badwater’ sprak Johannes Kooreman uitgebreid met Erica Ritzema over haar ervaringen als kleuterleerkracht; over KLOS-kennis, Maria Montessori en directe instructie. Door de verlenging en aanscherping van de corona-maatregelen zal de documentaire tot zijn spijt niet eerder kunnen verschijnen dan maart of april 2021. Uit de vele reacties die hij kreeg op de trailer, blijkt dat het onderwerp ‘aansluitend onderwijs’ enorm leeft. Veel leerkrachten staan anno 2021 voor een soortgelijk dilemma als Erica Ritzema in 2012: doorgaan of stoppen. Hij hoopt dat deze video voor hun een hart onder de riem zal zijn en z’n weg zal vinden onder de grote groep professionals, inclusief de bestuurders, die bij het onderwijs aan de jongste kinderen is betrokken.


J. Kooreman (documentairemaker)

2 reacties

 • Marjan van der Elst

  Zo triest om te horen als oud Klosser.
  Heb zelf vanaf 1974 als kleuterleidster gewerkt, maar met de komst van het basisonderwijs in 1985 is het kleuteronderwijs snel bergafwaarts gegaan. Uiteindelijk heb ik begin jaren ’90 het onderwijs opgegeven en een ander beroep gekozen, maar ben telkens weer boos en verdrietig als ik zie en hoor dat kleuters als schoolkinderen behandeld worden en de nieuwe voorschool (het woord alleen al) de oude kleuterschool lijkt te zijn geworden.
  Hoog tijd voor verandering en aparte opleiding voor kleuterleerkrachten met veel aandacht voor spelend leren, creativiteit en waar een kleuter nog een kleuter mag/kan zijn.

 • Kitty van Campen

  Als oud Klosser sta ik hier volledig achter.
  Ben bewust bij groep 3 blijven lesgeven omdat ik niet achter heel veel dingen sta die nu “moeten” bij groep 1/2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *