‘Er was niets mis met het kleuteronderwijs van vroeger’ (68)

‘Er was niets mis met het kleuteronderwijs van vroeger’, dat verzucht Helena, oud‐kleuterleidster en inmiddels met pensioen.

“Ik roep al zolang dat het kleuteronderwijs letterlijk ten onder is gegaan: dit is niet goed! Creativiteit is zo ontzettend belangrijk op jonge leeftijd, net als het vrij spelen met de materialen en de klasgenootjes die er zijn. Het artikel in Ode in de NRC is een schreeuw om aandacht. Er wordt van kleuters zoveel gevraagd en dit werkt frustrerend. Natuurlijk zijn er kinderen die in de ontwikkeling bij bijvoorbeeld het lezen verder zijn, maar die werden vroeger ook gestimuleerd. Er was niets mis met het kleuteronderwijs van vroeger!”

martin 07

Een reactie

  • Irene Pouwelse

    Juist voor de kleuter geldt m.i.: Spelen is leren en ontwikkelen. Het aangaan van een relatie met de omgeving/ wereld is een proces wat je er niet in kunt stoppen, maar wat ruimte nodig heeft om er uit te kunnen komen.
    Voorwaarden scheppend aanwezig zijn is hierbij een sleutelbegrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *