"Ik wil niet het gevoel hebben altijd tekort te schieten!” (63)

Deeltijd student aan de PABO Mira zou willen dat meer kleuterjuffen voor hun mening uit durven komen. Ze heeft respect voor mensen die het er niet bij laten zitten en opkomen voor alle kinderen en leerkrachten.
“Ik ben deeltijd‐student aan de PABO. Na mijn eerste universitaire opleiding dacht ik te kiezen voor iets waar mijn hart echt ligt, namelijk werken met kinderen. Op school leerde ik mooie dingen over aansluiten bij de belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van kinderen. Al vanaf mijn eerste stage merk ik echter dat hiervan op school niet zoveel terecht komt. Op elke stage merkte ik bovendien precies wat Erica Ritzema in haar artikel benoemt: alleen nog maar gestreste leerkrachten die nergens tijd voor hebben en het grootse deel van hun vrije tijd aan school op moeten offeren. En dat moet iedereen dan ook nog eens normaal vinden, want natuurlijk krijg je die uren niet uitbetaald.

Het ergste van alles is nog wel dat de kinderen volledig ondergesneeuwd raken onder alles wat er bedacht wordt om het onderwijs voor hen zo goed mogelijk te maken! Hier is één ding duidelijk: er gaat iets heel goed mis. Kinderen moeten werkjes en werkbladen maken bij het leven, maar of dat ook aansluit bij hun interesses en belevingswereld, dat vraagt niemand. Waardoor ze niet alleen dingen doen die niet leuk zijn, ze leren er ook nog eens vrij weinig van!

Als stagiair heb ik geprobeerd dit bespreekbaar te maken, gek genoeg zijn de meeste mensen die alles in de praktijk moeten brengen het hierover met elkaar eens, er moet iets veranderen! Maar er verandert niks, want dan kan alles niet meer voldoende verantwoord worden naar de inspectie en dergelijke. Voor mij is het een reden geweest op zoek te gaan naar iets anders, waaruit ik wel heel veel voldoening haal. Ik zal binnenkort afstuderen aan de PABO, maar ik vraag mij af of ik ooit nog iets met dat diploma zal gaan doen. Ik wil in elk geval onder deze omstandigheden niet voor de klas. Ik wil niet het gevoel hebben altijd tekort te schieten!”

 

elly-03

Een reactie

  • Jet

    Watt zonde Mira!!
    Niet zo negatief.
    Juist mensen zoals jij hebben de kleuters nodig!!
    Ga wel werken bij de kleuters en knok voor je ideeën !Zoals je ziet zijn er genoeg mensen die ook zo denken!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *