Een kleuter als kleuter behandelen.

Een kleuter moet als kleuter behandeld worden. Ik wil als ex- kleuterjuf na 35 jaar onderwijservaring aan u vragen om de inspecties van het onderwijs te doordringen van het volgende. Een kleuter is geen schoolkind. Er zijn hier allerlei studies over bekend en ook in de psychologie zijn hier volop voorbeelden van te vinden. Een kleuter ontwikkeld zich in sprongen. Soms sprongen van een half jaar en soms in enkel maanden. In mijn verleden als juf van groep ½ heb ik verschillende voorbeelden meegemaakt waarin ik kinderen “ten onder” zag gaan aan de prestatiedruk in het onderwijs. Het toetsen alleen al, wat een waanzin; een momentopname waarbij je best de kinderen gerust kunt stellen als juf, maar waar door de voorwaarden waaraan moet worden voldaan zoiets  geforceerds ontstaat; in rijtjes zitten alleen aan een tafeltje. Streepjes trekken met potlood ( sommige kleuters kunnen dat nog niet eens…) Maar éénmaal mogen zeggen van de opdracht door juf. Kortom stress voor veel kinderen. Niet alle kinderen maar ik heb veel kinderen na de cito ’s huilend naar school zien komen en problemen als faalangst zien ontwikkelen. Nu het passend onderwijs een feit zou moeten zijn is er juist zoveel werkdruk bijgekomen dat JUIST de kleuters die vroeger naar het speciaal onderwijs werden verwezen er bij inschieten en soms onderdoorgaan met als gevolg dat de hele groep er soms onder lijdt omdat het kind zich geen raad weet met die druk. Dit kind moet juist SPELENDERWIJS leren! Ik heb als juf altijd geprobeerd de kleuters in hun waarde te laten en mijn gedegen kleuterleidsteropleiding toe te passen maar door de wetgeving van nu, is de werkdruk zo toegenomen zowel voor leerkrachten als voor kinderen dat het onmogelijk is om nog les te geven zoals het m.i. zou moeten. Ik ben dan ook op mijn 55 ste gestopt met het geven van kleuteronderwijs omdat ik me absoluut niet meer kon vinden in de verplichtingen die ik moest uitvoeren in mijn groep. Twee derde van mijn baan zat ik voortaan achter een computer gegevens in te voeren of te vergaderen over onderwerpen die de inspectie belangrijk vond maar die ons leerkrachten niet “boeiden”. Daar heb ik voor gepast omdat ook mijn gezondheid er onder ging lijden. Nu wil ik de werkgroep WSK steunen door deze brief te sturen naar u en met klem te vragen  een kleuter weer kleuter te laten zijn. Daarnaast zou een speciale opleiding voor 4 tot 6 jarigen zeer aanbevelenswaardig zijn. Ik wil u dan ook vragen VOOR de onderstaande moties te stemmen. wegwijs.in/kleuteronderwijs/2016/03/09/brief-aan-vaste-commissie-ocw-van-de-tweede-kamer-2/ wegwijs.in/kleuteronderwijs/2016/03/10/motie-ingediend-over-het-kleuteronderwijs/

Met vriendelijke groeten Hanneke

 

 

Stuur ook je brief naar de Vaste kamercommissie:

k.straus@tweedekamer.nl, l.ypma@tweedekamer.nl, h.beertema@tweedekamer.nl, m.rog@tweedekamer.nl, t.siderius@tweedekamer.nl, p.vmeenen@tweedekamer.nl, r.grashoff@tweedekamer.nl, e.bruins@tweedekamer.nl, r.bisschop@tweedekamer.nl, t.kuzu@tweedekamer.nl

 

of

Stuur onderstaande steunbetuiging naar:

k.straus@tweedekamer.nl, l.ypma@tweedekamer.nl, h.beertema@tweedekamer.nl, m.rog@tweedekamer.nl, t.siderius@tweedekamer.nl, p.vmeenen@tweedekamer.nl, r.grashoff@tweedekamer.nl, e.bruins@tweedekamer.nl, r.bisschop@tweedekamer.nl, t.kuzu@tweedekamer.nl

Kleine moeite – groot effect!

Ik ben heel blij met de inhoud van de motie Rog, Bruins en Bisschop van 9 maart 2016 en hoop dat er nu daadwerkelijk iets gaat veranderen in het kleuteronderwijs in Nederland.
Dat de kleuter eindelijk kleuter mag zijn!

jouw naam

Een kleine moeite:

1. Kopieer de adressen en plaats die in je mailbericht achter Aan:
2. Kopieer de titel van dit bericht en plaats het achter Onderwerp:
3. Kopieer de steunbetuiging en typ (eventueel) ook nog eigen tekst erbij in het tekstvak.
4. Plaats je naam onder het bericht.
5. Verzend je steunbetuiging zo naar de vaste kamercommissie OCW!

en deel dit bericht met anderen, collega’s, directie, bestuur, ouders van leerlingen, familie ……….. via email, twitter, facebook etc.

 

met een groot effect, want ….

cropped-logo-rood-wit-850x250-transparant.png

 

Vaste kamercommissie OCW:
Karin Straus (VVD): k.straus@tweedekamer.nl
Loes Ypma (PvdA): l.ypma@tweedekamer.nl
Harm Beertema (PVV) h.beertema@tweedekamer.nl
Michel Rog (CDA): m.rog@tweedekamer.nl
Tjitske Siderius (SP): t.siderius@tweedekamer.nl
Paul van Meenen (D66): p.vmeenen@tweedekamer.nl
Rik Grashoff (GL): r.grashoff@tweedekamer.nl
Eppo Bruins (CU): e.bruins@tweedekamer.nl
Roelof Bisschop (SGP): r.bisschop@tweedekamer.nl
Tunahan Kuzu (GrKÖ): t.kuzu@tweedekamer.nl

groeneduim-wsk

 

492 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *