Leren van kinderen

De intensieve voorbereidingen voor m’n documentaire ‘Het kind en het badwater’ hebben alvast een korte film opgeleverd over de sensomotorische ontwikkeling van jonge kinderen en het belang ervan bij de inrichting van het primair onderwijs.
Hanneke Poot – van der Windt, psychomotorisch remedial teacher, kinderfysiotherapeut en docent, deelt haar passie voor en kennis over het bewegend leren. Stof voor discussie en hopelijk informatief voor ouders van jonge kinderen, leerkrachten, studenten aan PABO’s en last but not least beleidsmakers en politici.

6 reacties

  • Wat heerlijk om Hanneke weer eens te zien én te horen! We schreven samen mee aan de katernen “De ontwikkeling van het jonge kind’ toen we beide bij K&P Opleidingen verschillende trainingen en opleidingen verzorgden. (Ook wel eens samen!) Hanneke de sensomotoriek en ik ‘Leren door muziek, klank en ritme’. Super leuke video en eigenlijk zouden alle pedagogisch medewerkers en leerkrachten in de kleuterbouw én alle directeuren, managers en beleidsmakers hiervan kennis moeten nemen. En wat mij betreft : ook muziek is een vak apart bij 0-6 jarigen. Daar komen alle ontwikkelingsgebieden, en zeker die van taal (klank, vorm, herhaling, betekenis, et cetera) voorbij. En dat niet alleen, alle zintuigen worden aangesproken, muziek kan niet zonder emotie, muziek betekent samen dingen doen en rekening houden met elkaar zeker, muziek is beweging. En zo leert het kind spelenderwijs en met zijn/ haar ‘hele zijn’. Werken met muziek en jonge kinderen : super!!!

  • Gerda

    Zet jet filmpje ook op facebook in de groep
    ” kleuterwereld” dan bereik je de doelgroep die dit moet lezen. Mensen die lid zijn vanWSK KLEUTERONDERWIJS weten al wat Hanneke Poot bedoelt.Heerlijk om te lezen en te bekijken hoor dat er mensen verstand van kleuters hebben maar probeer de groep te bereiken die dit nog niet weten.Kleuterwereld
    is een facebookgroep die hele goede dingen laat zien maar ook dingen waar mijn tenen van krommen als kleuterjuf van de KLOS.
    Wat ik wil uitleggen aan mijn jongere collega’s wordt niet aangenomen.
    Het filmpje van Hanneke Poot maakt hoop ik indruk.

  • Ruth Jansen

    Ik heb dit waardevolle filmpne zojuist gedeeld met mijn pabo-collega’s en zal het laten zien aan studenten. Broodnodige kennis!

  • Corrie

    Onze dochter Marrit heeft les van u gehad. Geeft zelf les aan onderwijsassistenten.
    Wij zijn een echt onderwijsgezin. Het enthousiasme waarmee ze over u en de inhoud van uw lessen vertelt werkt zo aanstekelijk.
    Wij beiden ,al gepensioneerd, herkennen zoveel uit haar/uw verhalen . Blijven hierdoor nog steeds betrokken bij onderwijs. Onze 5 kleindochters zijn het levende bewijs dat bewegen en spelen (vooral buiten) zo goed is voor ontwikkeling.
    We zijn erg blij dat zij haar/ uw kennis weer in praktijk doorgeeft aan haar mbo studenten.Misschien mogen dan een aantal kinderen weer gewoon gaan spelend leren.
    Vriendelijke groet Corrie Jansen Gommers

  • Trudis Duffhues

    Wat een prachtige film.
    Dit moet op iedere pabo getoond worden.
    En er moet veel meer info (theorie) over de kleuter gegeven worden.
    Ik ga dit jaar stoppen in het onderwijs.
    Ik heb het gevoel dat ik moet blijven vechten voor kleuters en maar niet begrepen word.
    Zo erg dat er steeds meer druk in de kleuterklassen komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *