Kleuter in Nederland verdient beter (36)

En nog een aantal reacties* n.a.v. het artikel ‘Kleuter in Nederland verdient beter’ in het Noordhollands Dagblad:

*“Dit is een artikeltje naar mijn hart Erica Ritzema! Mijn naam is Bettie, ik ben ruim 80 jaar en ook een ´ouderwetse´ kleuterjuf! Met veel plezier altijd voor de klas gestaan. In mijn beginperiode een klas van 62 kleuters: het was particulier en hoe meer kindertjes hoe meer centjes…wij gingen zelf als de kinderbijslag was uitbetaald het ´lesgeld´ ophalen!

Maar goed: WAAR is de blokkenhoek – WAAR is de watertafel – WAAR is de zandtafel… Laat de kleuters ALSTUBLIEFT kleuter mogen zijn!! Ze moeten nog ZO VEEL jaren leren.”

Een reactie

  • Mary

    Klopt. De blokkenhoek: voor een grote: geen plek meer in een kleine klas met 30 kleuters en met ziet niet in dat het voorbereidend wiskunde is, ruimtelijk inzicht biedt, fantasie prikkelt, en goed is voor de motoriek, technisch inzicht, esthetisch gevoel prikkelt en nog meer. Watertafel: vooral niet te vaak: geeft zo n nattigheid. En het moet wel zo zijn dat ze weten wat het doel er van is. Zandtafel: alleen plakzand er in. Als de kleuters dan knoeien over de rand dan blijft het tenminste aan de schoenen plakken want gewoon zand schuurt over de vloer en daar slijt de vloer van. Zandbak buiten: alleen in de zomer en dan ook zonder schoenen, op je blote voeten: al dat zand van buiten schuurt dan ook op de vloer. Zo vies. ….. ook ik snap hier helemaal niets maar dan ook niets van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *