Over het nut van informatie verwerken op kleutermanier!

Wie er nog meer ❤️voor de kleuter heeft en op 9 maart van inspiratie wil delen?

Guy Stevens, over het nut van veel zintuiglijke ervaringen voor de kleuters! Want die werken door in het brein. Waarnemen en informatie verwerken op kleutermanier heeft positieve gevolgen voor het latere leren en concentreren.

In België bestaat de Werkgroep Ont-wikkelend Leren, kortweg WOL. Zij zijn een  groep van geëngageerde mensen die sterke banden hebben met het onderwijs en erg begaan zijn met het welzijn van het jonge kind. Zowel de opvoeding als het leren liggen hen nauw aan het hart. WOL is van mening dat we kinderen van 0 tot 7-8 jaar in de eerste plaats moeten benaderen vanuit hun natuurlijke ontwikkeling en niet vanuit de heersende cognitieve normen. Ze willen op een wetenschappelijke basis aantonen dat deze benadering noodzakelijk is voor “het graag en goed leren”, het psychisch welzijn en de gezondheid van het kind.  Wij maken ons ernstige zorgen over de toename van normale kinderen die het niet goed doen op school en zich daardoor niet goed in hun vel voelen.

Hun favoriete quote:

“If a child can’t learn the way we teach, maybe we should teach the way they learn.”

– Michael J. Fox –

Guy Stevens was leerkracht lichamelijke opvoeding in de lagere school en sinds enkele jaren met pensioen. Door zijn groot rechtvaardigheidsgevoel naar kinderen toe, voelde hij steeds aan dat het niet klopte dat er zoveel kinderen problemen hadden om het gewone systeem te volgen. Tijdens de laatste 20 jaar merkte hij dat heel veel kinderen op vlak van ontwikkeling vertraging opliepen én leer- en gedragsproblemen creëerden. En dit is vaak verbonden met hun neurologische en fysische ontwikkeling.

Door de vrije tijd die hij nu kreeg verdiepte hij zich samen met enkele wetenschappers om te kijken wat er misliep. Kon het zijn dat kinderen vaak te weinig kans kregen om voldoende te bewegen? Dat bleek inderdaad het geval. Kinderen in de kleuterklas en in het eerste en tweede leerjaar krijgen te weinig kans om te klauteren, te springen, te dansen, te exploreren. En dit heeft een grote invloed op de ontwikkeling van hun brein. Zie hier een interview met Guy Stevens: https://purechild.be/boeken/interview-guy-stevens-help-te-veel-kinderen-vallen-uit-op-school/

 

…omdat we met GOED KLEUTERONDERWIJS bezig (willen) zijn!

Boek gemakkelijk en snel via www.eventbrite.nl/e/789922448307/?discount=Vroegboek-WSK – de vroegboekprijs is beschikbaar t/m 31 januari! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *